In de klas

Mediawijzer.net, Beeld en Geluid en het Nederlands Debat Instituut organiseren ‘My Comment in de Klas’ voor leerlingen in het vo en mbo. Door middel van filmpjes en stellingen worden leerlingen uitgedaagd om met elkaar in gesprek en debat te gaan over het thema van de Week van de Mediawijsheid: ‘Feit, Fake of Filter: Hoe word jij beïnvloed?’.

Hoe werkt het?

Samen met het Nederlands Debat Instituut zijn drie stellingen geformuleerd die worden geïntroduceerd door middel van een video. Elke stelling duurt ongeveer 30 minuten en gebeurt door middel van een carrouseldebat. Dit is een groepsdebat waarbij de klas in drieën is gesplitst. Hierbij is groep 1 voorstander, groep 2 tegenstander en groep 3 luistert en oordeelt over het debat, dit zijn ‘de rechters’. Het discussieprogramma is onder andere geschikt voor de vakken Nederlands of Maatschappijleer.

Handleiding

Voor het organiseren van het debat is een uitgebreide docentenhandleiding geschreven. Deze handleiding helpt u als docent om een actief, gestructureerd en inhoudelijk debat te leiden. Download en print de handleiding uit, zodat u deze kunt gebruiken als leidraad tijdens het debat.

Download handleiding »

Benodigde materialen

– Stopwatch/timer
– Stemkaarten: rood en groen blaadje

Tijdschema

De behandeling van één stelling bestaat uit de volgende stappen:
Stap 1: Verdeel de klas in drie groepen
Stap 2: Introduceer de stelling aan de hand van de video
Stap 3: Argumenten bedenken
Stap 4: Eerste stemronde
Stap 5: Het debat
Stap 6: Tweede stemronde
Stap 7: Feedback van de docent

Ga aan de slag met de stellingen »

Initiatiefnemers